Kijkcijferexpert Rene van Dammen Overleden (63)

rene-van-dammen-overleden

Rene van Dammen was de kijkcijferexpert van Nederland. Hij is op 63-jarige leeftijd onverwachts overleden in Hilversum voor zijn tv.

Geschiedenis van Rene van Dammen

In 1976 kwam Rene in dienst bij de publieke omroep, waar hij zijn werkende leven voor gewerkt heeft. In eerste instantie was Rene alleen maar werkzaam als kijkcijferexpert voor de NOS, later analyseerde hij de kijkcijfers van alle publieke omroepen. Hij adviseerde programmamakers over het gene wat wel of niet goed werkte op de televisie.

Op het kantoor van Rene stond altijd een scherm met een grafiek, met deze grafiek kon hij aantonen wanneer en waarom kijkers afhaakten bij het kijken van een programma. Zonsondergangen doen het slecht voor de televisiewereld, die zorgt ervoor dat honderdduizenden mensen wegzappen.

Rene ontwikkelde voor de analyse van de kijkcijfers een eigen programma, Viewtime. Hij kon tot op de seconde het kijkgedrag in de gaten houden, en hij wist ook wie er keek: leeftijd, geslacht, wijn- of bierdrinker. Rene was ook wel is te zien in het publiek van programma’s van de publieke omroep. Hij kon dan ter plekke zien of er een daling of stijging was in het aantal kijkcijfers en kon ook vaak waarnemen waardoor het kwam. Vaak was Rene te zien met een FC Groningen-sjaal en een honkbalpet met verschillende teksten erop.

About The Author