Voormalig NOS-Correspondent Mustapha Oukbih Overleden (53)

mustapha-oukbih-overleden

Mustapha Oukbih is op 53-jarige leeftijd overleden. Hij was een NOS-correspondent en is ook werkzaam geweest bij Trouw. Mustapha overleed aan de gevolgen van een langslepende ziekte.

Geschiedenis van Mustapha Oukbih

Mustapha werd in het televisieprogramma Hollandse Nieuwe betrokken bij de samenstelling van het programma, wat ging over nieuwe Nederlanders, dat werd gemaakt door jonge immigranten. Na deze klus ging hij te werk als freelance journalist bij Trouw en De Groene.

In het jaar 1987 won Mustapha samen met Elma Verhey de ADO Mediaprijs voor een serie door hun gemaakte artikelen over de multiculturele samenleving die in Vrij Nederland gepubliceerd werd in de bijlage van De Hollandse Droom.

In 1994 werd Mustapha benoemd tot hoofd van de informatie en voorlichting van het Nederlands Centrum Buitenlanders. Dit deed hij niet heel lang, want hij besloot om na een korte tijd weer terug te keren naar de journalistiek. Mustapha mocht radioverslagen maken over Marokko, Algerije, Turkije en Jordanië. Hij werkte daarna meer dan tien jaar lang voor de VPRO radio en televisie. Mustapha maakte voor de VPRO documentaires over de Arabische wereld.

Mustapha werkte sinds 2003 voor de NOS als correspondent in het Midden-Oosten. Hij deed daar het Radio 1 Journaal en was de opvolger van Joris Luyendijk. Mustapha versloeg het hele Midden-Oosten vanaf zijn standplaats in Jordanië wat neerkomt op zo’n 22 landen. Hij was een van de enige verslaggevers die het Arabisch volledig beheerste waardoor hij de lokale kranten en nieuwszenders kon volgen. Mustapha was ook één van de weinige Nederlandse journalisten die de oorlog in Irak versloeg.

Mustapha was in totaal zeven jaar correspondent in het Midden-Oosten en keerde in 2010 terug naar Nederlandse bodem. Hij ging aan de slag als buitenlandredacteur bij het NOS, maar moest dit werk als snel staken vanwege zijn dodelijke ziekte.

About The Author