Rock-‘n-Roll Legende Chuck Berry Overleden (90)

chuck-berry-overleden

De Amerikaanse muziek legende Chuck Berry is op 90-jarige leeftijd overleden. De politie vond hem in een huis na een noodoproep, reanimatie mocht niet meer baten.

Geschiedenis van Chuck Berry

Chuck werd in 1952 voor het eerst uitgenodigd door pianist Johnnie Johnson om mee te spelen als vervanging van de zieke saxofonist in de band Sir Johns Trio. Binnen de kortste keren nam Chuck de leiding van de band over.

De eerste hit die Chuck scoorde was in 1955 met Maybellene, wat een van de eerste rock-‘n-rollnummers was. In de vier nummers daarna, leverde Berry scherpe kritiek op onderdelen van de Amerikaanse maatschappij. In het nummer Thirty days op de rechtspraak, in No money down op het systeem van op krediet kopen, in Roll over, Beethoven op de zogenaamde ‘echte’ cultuur en in Too much monkey business op dat alles en nog veel meer.

Toch kwam er twee jaar na Maybellene weer een hit, genaamd School day. In de tekst beschrijft hij in de tweede persoon hoe de jeugd het schoolleven als een juk ervaart en naar vrije tijd uitkijkt. Chuck had natuurlijk ook idolen, dat waren Nat King Cole, Louis Jordan en Muddy Waters, die alle drie voornamelijke bluesmuziek maakten.

Meer dan dertig opnamen van Chuck bereikte de top 10 en nog altijd worden zijn opnamen gecoverd door bands over de hele wereld. Chuck bereikte de grootste populariteit tussen 1955 en 1959. Chuck had een grote invloed op een aantal andere muzikanten, met name als tekstschrijver en gitarist. The Rolling Stones, The Beatles & Bruce Springsteen zijn daar voorbeelden van.

Bekijk hier een van de albums gemaakt door Chuck Berry.

 

About The Author