Anti-apartheidsstrijder Ahmed Kathrada Overleden (87)

ahmed-kathrada-overleden

Anti-apartheidsstrijder Ahmed Kathrada is op 87-jarige leeftijd overleden, hij overleed aan de complicaties van een hersenoperatie. Ahmed zat samen met Nelson Mandela een gevangenisstraf uit tijdens het apartheidsbewind in Zuid-Afrika.

Geschiedenis van Ahmed Kathrada

Ahmed was een van de oudste en voornaamste leiders van het ANC, een politieke partij onder bewind van huidig president Jacob Zuma. Vorig jaar riep Ahmed in een open brief aan Jacob Zuma om op te stappen, dit deed hij naar aanleiding van een aantal corruptieschandalen rondom de president.

Ahmed zette zich als jonge tiener al in voor de burgerrechten voor de gekleurde bevolking van Zuid-Afrika. In het jaar 1964 werd Ahmed samen met meerdere ANC-prominenten onder wie Nelson Mandela, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij zat in totaal achttien jaar vast in de beruchte gevangenis van Robbeneiland.

Na de vrijlating van Ahmed werd hij opnieuw actief binnen de politiek van het ANC. In 1994 werd Nelson Mandela verkozen tot president, Ahmed was werkzaam sinds die tijd als diens politiek adviseur. Ahmed beschouwde Nelson als een broer en mentor in het leven, op de uitvaart van Nelson hield Ahmed ook een emotionele toespraak.

About The Author