Griekse Oud-Premier Konstantinos Mitsotakis Overleden (98)

Konstantinos-Mitsotakis-overleden

De Griekse oud-premier Konstantinos Mitsotakis is op 98-jarige leeftijd overleden. Hij was één van de grootste politicus uit Griekenland met een grote staat van dienst.

Geschiedenis van Konstantinos Mitsotakis

Konstantinos was een belangrijk man in Griekenland. Hij was 1946 tot 2004 parlementslid, had ministerposten op financiën, economie en op de buitenlandse zaken. Tussen de jaren 1990 en 1993 was Konstantinos premier van Griekenland. In het jaar 1977 richtte hij een eigen politieke partij op, de Partij van Nieuwe Liberalen. Die later de naam kreeg van Nieuwe Democratie.

In het jaar 1967, toen de Griekse militaire junta in volle gang was, werd Konstantinos opgepakt. Het lukte hem om te vluchten naar Parijs. Daar verbleef hij in ballingschap tot 1974 toen de Griekse democratie hersteld was. Toen Konstantinos in 1990 premier werd, kondigde hij grote veranderingen aan. Zo werd er gesneden in de staatsuitgaven en werden de staatsbedrijven geprivatiseerd.

Konstantinos wilde het conflict wat gaande was tussen het voormalige Joegoslavië en Griekenland oplossen. Hij was voorstander van een samengestelde naam. Door die mening werd hij bestempeld als verrader wat leidde tot grote demonstraties. Zijn eigen partijleden vielen hem ook af. Dit gebeurde onder leiding van Antonis Samaris die later premier van Griekenland zou worden.

De zoon van Konstantinos is nu de nieuwe leider van de partij Nieuwe Democratie. Zijn Dochter Nora zat ook in de politiek, die was voormalig minister van Buitenlandse Zaken.

About The Author