Oud IRA-Commandant Martin McGuinness Overleden (66)

Martin-McGuinness-overleden

Martin McGuinness is op 66-jarige leeftijd overleden na een zeldzame hartaandoening. Hij was tien jaar lang vicepremier van Noord-Ierland & was een oud IRA-commandant en leider van de nationalistische Noord-Ierse partij Sinn Féin.

Geschiedenis van Martin McGuinness

In 1972 werd vastgesteld dat Martin plaatsvervangend commandant werd bij de IRA toen er op Bloody Sunday veertien mensen werden neergeschoten door Britse soldaten in Derry. Een jaar later werd Martin gearresteerd voor het vervoeren van munitie en explosieven, hierdoor zat hij een half jaar vast. In het jaar 1974 verklaarde hij dat die niet meer actief zou zijn voor de IRA en dus ook niet meer op de hoogte zal zijn van de geplande bomaanslagen en executies.

Hij maakte de overgang naar de politiek en sloot zich aan bij de voormalige politieke tak van de IRA, Sinn Féin. Hij werd in de jaren ’80 betrokken door de Britse inlichtingendienst bij de vredesonderhandelingen met de Noord-Ieren. Bij de totstandkoming van het vredesakkoord eind jaren ’90 kreeg Martin een leidende rol.

Na het vredesakkoord werd Martin door het Noord-Ierse parlement gekozen als minister van het Onderwijs. Na een aantal verkiezingsoverwinningen in 2007 werd hij vicepremier van Noord-Ierland onder Ian Paisley. Ian Paisley was jarenlang het gezicht van de aartsvijand van IRA.

 

About The Author