Voormalige Panamese Dictator Manuel Noriega Overleden (83)

manuel-noriega-overleden

De voormalige Panamese dictator Manuel Noriega is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Manuel had twee jaar geleden operaties gehad vanwege een tumor.

Geschiedenis van Manuel Noriega

Manuel was een beroepsmilitair en regeerde Panama tussen de jaren 1983 en 1989. Hij combineerde zijn machtige positie met drugsmokkel en het witwassen van crimineel geld. Een invasie in Panama van de Amerikanen zorgde een einde van zijn bewind.

Amerikaanse president Bush Senior gaf in december van het jaar 1989 het bevel om Panama binnen te vallen. Zijn reden was om de Amerikaanse burgers en belangen bij het Panama-Kanaal te verdedigen. Nadat het leger van Panama was verslagen, vluchtte Manuel naar de ambassade van Vaticaanstad om niet opgepakt te worden. Om toch een arrestatie te verrichten gingen de Amerikanen het gebouw omsingelen. Manuel zou rock-‘n-roll muziek gehaat hebben, waardoor de Amerikanen dat expres gingen afspelen rondom het gebouw.

Begin januari van het jaar 1990 werd Manuel eindelijk opgepakt als krijgsgevangene. Hij werd direct overgeleverd aan Amerika. Twee jaar later werd hij veroordeeld voor 40 jaar cel. Manuel werd schuldig bevonden aan drugshandel en witwassen. Hij zat een deel van zijn straf uit en werd in 2007 uiteindelijk overgeleverd aan Frankrijk. In het jaar 2011 keerde hij terug naar Panama waar hij werd veroordeeld voor twintig jaar cel vanwege moord.

Manuel toonde lange tijd geen berouw voor zijn daden wat tot frustratie leidde bij de nabestaanden van zijn slachtoffers. Maar na zijn terugkeer in Panama bood hij alsnog zijn excuses aan.

About The Author