Elfstedentochtwinnaar Jan W. van der Hoorn overleden (93)

jan-w-van-de-hoorn-overleden

Nederlands marathonschaatser Jan W. van der Hoorn is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij won in 1947 de Elfstedentocht, een schaatstocht van meer dan 200 kilometer lang.

Geschiedenis van Jan W. van der Hoorn

Jan kwam in 1947 bij de Elfstedentocht als vijfde over de finish. Door de enorme slechte weersomstandigheden en het slechte ijs volbrachten maar weinig mensen de tocht volgens de officiële regels. Na afloop van deze editie van de Elfstedentocht kwam er een karrenvracht aan klachten binnen over het feit dat er vals gespeeld zou zijn.

Na heel veel onderzoeken werden er een aantal schaatsers uit de uitslag gehaald, onder wie de eerste vier geklasseerden. Tegen Jan, die toen pas 23 jaar was waren geen klachten binnen gekomen. Dit heeft er tot geleid dat Jan alsnog vijf weken later werd uitgeroepen tot winnaar van de negende editie van de Friese Elfstedentocht.

In totaal heeft hij drie keer de Elfstedentocht geschaatst, in 1954 kwam hij niet verder dan een zevende plek. In het jaar 1963 volbracht hij de tocht niet door de barre omstandigheden en diverse valpartijen, deze editie werd gewonnen door Reinier Paping.

Door het overlijden van Jan zijn er nog maar drie Elfstedentocht winnaars in leven: Reinier Paping, Evert van Benthem & Henk Angenent. Jan W. van der Hoorn was een neef van Jan van der Hoorn, die één van de vijf winnaars was van de Elfstedentocht in 1956. Ze kwamen met zijn vijven tegelijk over de finish waardoor er niemand werd uitgeroepen tot officiële winnaar.

 

About The Author