Frans Voetbalicoon Raymond Kopa Overleden (85)

De Franse voetbalicoon Raymond Kopa is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was de oudste nog levende winnaar van de Gouden Bal.

Geschiedenis van Raymond Kopa

Raymond zijn carrière was actief vanaf het einde van de jaren veertig tot aan het einde van de jaren zestig. Zijn positie in het veld was vaak een offensieve middenvelder. Raymond begon zijn voetbalcarrière op 17-jarige leeftijd toen hij werd opgemerkt door Angers SCO. In het jaar 1949 werd hij opgemerkt door Stade Reims, waar hij in zijn carrière zijn eerste successen boekte. In de jaren 1953 & 1955 werd hij met Stade Reims landskampioen van Frankrijk, en in 1956 kwam hij in de finale van de Europacup-1 met Reims. Die wedstrijd werd met 4-3 verloren van Real Madrid.

In het seizoen 1956/1957 vertrok Raymond naar Real Madrid toe, waar hij samenspeelde met onder andere Alfredo Di Stéfano en Ferenc Puskás. In de seizoenen 1957, 1958 en 1959 werd Raymond de eerste Fransman die de Europacup won, ook werd hij in die jaren kampioen van Spanje. Na drie seizoenen hield Raymond het voor gezien in Spanje en ging weer terug naar zijn oude liefde, Stade Reims. Hier won Raymond nog twee keer de Franse landstitel.

In het jaar 1958 werd Raymond verkozen tot Europees voetballer van het jaar. 46 jaar later koos Pelé hem als één van de 100 beste, nog levende spelers. Hij beëindigde zijn voetbalcarrière in het jaar 1967 en maakte zijn roem te gelde door onder andere vruchtdrank en sportartikelen aan te prijzen.

In de carrière van Raymond kwam hij tot 45 interlands voor het Franse voetbalelftal waarin hij 18 keer scoorde. Het grootste succes in het internationale elftal kwam in 1958, toen hij een derde plaats behaalde op het wereldkampioenschap voetbal.

About The Author