Tourwinnaar Roger Walkowiak (89) Overleden

Roger-walkowiak-overleden

Roger Walkowiak is op 89-jarige leeftijd overleden in Vichy (Frankrijk). Hij was een Franse wielrenner van Poolse afkomst, hij behaalde tussen 1949 en 1960 meer dan 20 ritzeges. 

Geschiedenis van Roger Walkowiak

Roger werd in 1956 eerste bij de ronde van Frankrijk, de Tour de France. Velen vonden Roger een verrassende winnaar van de Tour, hij stond namelijk niet bekend om zijn zeges in het eindklassement. In de zevende etappe pakte Roger 18 minuten op de favorieten door een vluchtpoging met 31 andere renners. Hij raakte zijn gele trui kwijt in de Pyreneeën maar heroverde zijn gele trui in de laatste Alpenrit. Roger won die Tour met geen enkele ritzege. De 88-jarige Federico Bahamontes, winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1959, is nu de oudste nog levende Tourwinnaar voor Jan Janssen (76).

In 1960 stopte Roger met het wielrennen en opende een benzinepompstation dat hij naderhand van de hand deed; daarna werd hij arbeider in een autofabriek. Nog steeds wordt er in het wielrennen gesproken van een ‘Walkowiakje’ als een vluchtpoging het algemeen klassement op zijn kop zet. Roger vond het nooit leuk dat zijn Tourzege werd gezien als een incident.

About The Author