Oud-FC Twente Speler Cheick Tioté Overleden (30)

cheick-tiote-overleden

Ivoriaans voetballer Cheick Tioté is op 30-jarige leeftijd overleden. Tijdens een training bij zijn club Beijing Enterprises zakte de middenvelder ineens in elkaar waarna hij in het ziekenhuis kwam te overlijden. 

Geschiedenis van Cheick Tioté

Cheick begon zijn voetbalcarrière in 1998 bij de voetbalclub FC Bibo in Ivoorkust. In 2005 werd hij opgemerkt door een van de scouts van Anderlecht, hiermee had hij zijn eerste transfer te pakken en kreeg een contract bij de Brusselse club. Hij speelde veelal in het reserveteam bij Anderlecht waardoor hij in het seizoen 2007/2008 werd uitgeleend aan Roda JC in Kerkrade. Daar speelde hij een goed seizoen en behaalde zelfs de bekerfinale.

Na het goede seizoen in de Nederlandse competitie wilde Roda Cheick definitief overnemen alleen kon de club uit Kerkrade niet aan de prijs voldoen. Anderlecht wilde namelijk 2,5 miljoen euro zien voor de Ivoriaanse middenvelder. Uiteindelijk kwam FC Twente in de strijd om de middenvelder te contracteren, uiteindelijk lukte dat ook en Cheick tekende een contract van vier seizoenen bij de club uit Twente.

In het seizoen 2008/2009 kende Cheick een goed seizoen, ondanks dat was hij niet altijd zeker van een vaste basisplaats. In het tweede seizoen was dat idem dito. Wel werd FC Twente landskampioen van Nederland en pakte het twee maanden later de Johan Cruijff schaal. Dit was de laatste prijs die hij pakte voordat hij een transfer maakte naar een topcompetitie. Newcastle United bood 2,5 miljoen euro. FC Twente ging akkoord onder de voorwaarde dat ze 20% van de doorverkoop zouden krijgen.

Als snel groeide Cheick Tioté tot een van de grote publiekslievelingen in Newcastle. Het zou erop lijken dat hij snel een toptransfer zou kunnen maken naar Arsenal, Chelsea of Manchester City. Maar tot een overgang kwam het nooit, dat zou te maken hebben gehad met zijn privéleven. In het jaar 2016 degradeerde Newcastle United waardoor de club veel spelers moest verkopen. Cheick maakte een transfer naar het Chinese Beijing Enterprises Group. Bij de overgang was zo’n 10,5 miljoen euro gemoeid.

Cheick heeft in zijn carrière 52 wedstrijden gespeelde voor het nationale elftal van Ivoorkust. Hierbij maakte hij één doelpunt en won hij eenmaal de Afrika Cup in het jaar 2015.

About The Author