Oud Ajax voetballer Ronnie Boomgaard is op 78 jarige leeftijd overleden. Ronnie was in de jaren 60 doelman voor Ajax.

In de vroege jaren zestig was hij een pionier onder de jeugdspelers door een contract te tekenen bij AFC Ajax. Als doelman deelde hij het veld met legendarische voetballers zoals Johan Cruijff, Piet Keizer en Sjaak Swart. Toen hij 17 was, vroeg de coach hem te starten in de basisopstelling tijdens de uitmatch tegen Feyenoord omdat eerste keeper Bertus Hoogerman zijn contactlenzen kwijt was. Echter, net voor de start van het spel in het bomvolle De Kuip-stadion, werden de lenzen op miraculeuze wijze teruggevonden – naar verluidt uitgeleend door zijn schoonmoeder. De match eindigde in een 9-4 nederlaag voor Ajax.

In de seizoenen 1963/64 en 1964/65 maakte Boomgaard af en toe deel uit van de basisopstelling van Ajax. Zijn meest memorabele moment was de uitmatch tegen MVV op 13 september 1964, waar hij drie penalty’s stopte. MVV-spelers Michel Thal en Chris Coenen hadden al gefaald, en bij een 2-2 gelijkstand in de 89e minuut was het de beurt aan Willy Brokamp, die de eerdere twee doelpunten voor MVV had gescoord. “Weet je zeker dat je dit wilt doen?”, vroeg een toen 19-jarige Boomgaard, volgens latere interviews. Brokamp, geïntimideerd door de brutale Amsterdamse houding, faalde. Dit seizoen stond Ajax op de voorlaatste plaats, en Boomgaard’s prestaties droegen bij aan het vermijden van degradatie.

Uiteindelijk belandde Boomgaard in een geschil met coach Rinus Michels over financiële zaken, wat een abrupt einde maakte aan zijn carrière bij de club na 21 wedstrijden. Zijn carrière zette zich nog even voort bij FC Haarlem en Blauw Wit, maar vanwege blessures en mogelijkheden op de arbeidsmarkt, trok hij zich terug uit de sport op 28-jarige leeftijd. Na een positie als verkoopadviseur in een textielwinkel, opende Boomgaard zijn eigen bakkerij in de Maasstraat in Amsterdam.

Ronnie Boomgaard overleed op 78 leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam

About The Author